Collectief Wonen in Delft

Expositie 14 mei 2022 tot 10 juli 2022 Atelier door Delft Design i.s.m. TOPdelft

Deze tentoonstelling is geopend van wo tm vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Begin 2020 organiseerden Top Delft en Delft Design een bijeenkomst waar mensen in gesprek konden met 5 uiteenlopende wooncollectieven. Er kwamen meer dan 80 mensen. De één om eens de kijken bij de buren, de ander om te vragen hoe je zoiets opzet en weer een ander wil graag zo wonen.

Collectief wonen is populair! Het delen van woonvoorzieningen wordt steeds gezien meer als dé oplossing gezien voor om meer sociale verbondenheid te brengen in de grote woningbouwopgave van Nederland. Ook in Delft wordt collectief wonen gezien als een manier om bijvoorbeeld meer informele zorg te organiseren in de nieuwe woongebieden.

Maar collectief wonen is meer dan slim woningen combineren en mensen ruimte te laten delen. Het gaat over de omgangsvormen en gebruiken die het collectief wonen zo’n prettige aanvulling maken op het bestaande woning aanbod. Dit is niet zomaar te ontwerpen maar ontstaat door mensen die met elkaar experimenteren en daarvan leren.

Gelukkig kent Delft een rijke geschiedenis van collectief wonen. De afgelopen vijftig jaar is er uit tal van experimenten een brede verzameling van collectieve woonvormen ontstaan. In Delft tref je een cultuur van collectief wonen aan die juist veel nieuwe initiatieven kan inspireren en van lessen kan voorzien.

Deze  expositie en manifestatie rond dit thema in Delft en haakt aan bij het landelijke initiatief ‘Together’ om collectief wonen op de kaart te zetten. Waar ‘Together’ zich richt op een landelijk en academisch debat over de waarde van collectief wonen, richt Collectief wonen Delft zich op de Delftse praktijk en wil daarmee een breed publiek aanspreken van mensen die geïnteresseerd zijn of opzoek zijn naar een meer sociale manier van wonen.

In deze tentoonstelling kun je als bezoeker proeven aan de verschillende vormen van collectief wonen die Delft rijk is door;

  • Kennis  te maken met een rijke verscheidenheid aan collectief wonen in Delft.
  • Inzicht te krijgen in de cultuur van het collectief wonen.
  • Nieuwe kansen voor Delft te bekijken
  • Meer te leren over de mogelijkheden van collectieve woonvormen.
  • Initiatieven en geïnteresseerden te ontdekken en ontmoeten.
  • Met ontwikkelaars en bewoners aan tafel te zitten om  mogelijkheden uit te breiden met diverse vormen van bouwen met de toekomstige bewoners.