De Stoel #11

Evenement 27 februari 2022 15:00 Podium door externe organisatie

Deze zondag vindt bij Het Prinsenkwartier weer het evenement ‘DE STOEL’ plaats, georganiseerd door Museum van Marken. In deze elfde aflevering zijn de gasten Teun van Staveren en Sjaak van der Velden.

Teun van Staveren (1951) is beeldend kunstenaar (schilder en beeldhouwer) Hij woont op Nieuwe Plantage 48, het pand waar Hugo Tutein Nolthenius, directeur Calvé tot zijn dood in 1944 heeft gewoond. Hij heeft samen met zijn huisgenoten de tuin zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht en veel research gedaan naar het erfgoed van Tutein Nolthenius. Zo heeft Teun onder meer het sterrenraam van Thorn Prikker teruggevonden, evenals het zeshoekige blauwe glas-in-loodraam dat deze kunstenaar maakte voor het trapportaal van Hugo’s statige woonhuis. Ook heeft hij de volledige documentatie van Hugo’s kunstcollectie en historisch materiaal van de Springer-tuin gevonden èn weet hij inmiddels alles van de man, die hij beschrijft als een ‘paradijsvogel, die altijd druk was met wat hij interessant vond in het leven. Dat wilde hij dolgraag delen met zijn familie. Hij was de ideale oom.’

Sjaak van der Velden (Rotterdam 1954) is historicus en heeft de laatste twintig jaar voor zijn pensionering gewerkt bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam). Daarvoor was hij timmerman in Leiden. Al vanaf zijn studiejaren richtte Van der Velden zich vooral op de geschiedenis van de arbeidersbeweging, stakingen en arbeidsconflicten in het algemeen. In 2000 promoveerde hij op Stakingen in Nederland 1830-1995. Een integraal onderdeel van dat proefschrift was een database met alle 15.000 stakingen die in Nederland hebben plaatsgevonden. Daarnaast realiseerde hij zich al vroeg dat ook de rol van ondernemers in het ontstaan van betere arbeids- en levensomstandigheden van groot belang is. Daarom bestudeerde hij in de jaren zeventig leven en werk van de bekendste sociale ondernemer, Van Marken, en schreef daar een uitgebreide scriptie over.

Schrijver Jan van der Mast is de interviewer.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk.