Delft op de Kaert

Expositie 21 maart 2015 tot 28 juni 2015 expo

Tijdelijke tentoonstelling ‘Delft op de Kaert’

Van de Kaert Figuratief als Street View van de Gouden Eeuw naar een huidig 3D stadsgezicht
In 2015 is het 340 jaar geleden dat de Delftse oud-burgemeester en stadshistoricus Dirck van Bleyswijck van het stadsbestuur de opdracht kreeg om een nieuwe stadsplattegrond van Delft te maken. De Kaert Figuratief is de belangrijkste 17de-eeuwse stadsplattegrond van Delft en een hoogtepunt in de Nederlandse cartografie.

De Kaert Figuratief is meer dan alleen een stadsplattegrond, het toont de Delftse monumenten die nu nog steeds het stadsgezicht bepalen. Dit prestigeproject symboliseerde de trots van de stad en diende ter promotie van Delft tot ver buiten de stadsgrenzen.

Ontdek de geschiedenis van Delft aan de hand van de Kaert Figuratief
In de schatkamer bevindt zich het enige bewaard gebleven exemplaar van de eerste druk van de Kaert Figuratief uit 1678. Dit unieke werk is onlangs gerestaureerd en nooit eerder tentoongesteld. Bijzondere exemplaren van de Kaert Figuratief en twee unieke gerestaureerde globes van Willem Janszoon Blaeu zijn hier ook te bewonderen. Een interactieve stadsplattegrond biedt de mogelijkheid om in te zoomen op delen van de stad.

Belangrijke stadsgezichten, zelden getoonde objecten zoals de originele koperplaten voor de Kaert Figuratief, bijzondere archiefstukken en archeologische voorwerpen maken het verhaal over de stad Delft en de Kaert Figuratief compleet.

Dirck van Bleyswijck, 17de eeuws stadsmarketeer
Dirck van Bleyswijck is voor de geschiedenis van Delft zeer belangrijk geweest als burgemeester, geschiedschrijver en als projectleider van de Kaert Figuratief. Het project van Van Bleyswijck omvat vele facetten, van het doen van metingen tot het laten maken van de prenten door tekenaars en graveurs, maar ook het drukken en het aan de man brengen van de Kaert.
Delft op de Kaert sluit aan op het thema Meesters in Innovatie in het vernieuwde Museum Prinsenhof en laat zien dat het 17de-eeuwse Delft nog altijd inspireert. Zo hebben studenten van de afdeling Geomatics van de TU Delft voor deze tentoonstelling een 3D modellingsproject uitgevoerd.