Eerste blok dichters Agathafestival

Lezing 25 mei 2019 15:30 Agathaplein door Prinsenkwartier

Joz Knoop (1957) woont en werkt al zijn hele leven in Rotterdam. Hij schrijft met liefde over zijn stad en geeft regelmatig voordrachten door het hele land. Hij ontving in 1993 de Rotterdam Award, in 1997 de Dunya poëzieprijs en werd in 2000 verkozen tot de dichter van dat jaar bij Jambe te Delft. In 2004 stond Joz in de nationale slamfinale in Doornroosje (Nijmegen). Joz was van 2010 tot januari 2013 wijkdichter van de Rotterdamse wijk Beverwaard. In 1990 ontwierp Joz een eigen dichtvorm, het jozzonet: een gedicht dat zich in zijn middelste regel spiegelt. Inmiddels wordt deze dichtvorm tot ver over onze landsgrenzen gebruikt. Op dit moment werkt Joz samen met het muziekduo Sommerhus aan een project met zijn gedichten op muziek van Sommerhus. Kunstenaars verzorgen clips van deze nummers. In november zal een theatershow te zien zijn van dit trio.

Wouter van Heiningen (1963) is directeur van de bibliotheek Maassluis | Midden-Delfland en sinds 2010 secretaris/penningmeester van de stichting Ongehoord! en secretaris/penningmeester van het Nationaal Documentatiecentrum Maarten t Hart. Samen met de beeldend kunstenaar Ruben Philipsen (1969) heeft hij de bundel ‘Zichtbaar alleen’ gepubliceerd (publicatie november 2007) welke is uitgegeven bij uitgeverij de Brouwerij.

Francina Hartstra is geboren op een binnenvaartschip. Haar jeugd bracht zij door op rivieren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk  en Zwitserland.  Na een verblijf van twaalf jaar in de Verenigde Staten, keerde ze in 1998 terug naar Nederland. Haar poëtische interesses begonnen in de staat Pennsylvania (VS), waar ze poëziebundels verzamelde, lid was van de schrijversvereniging de Wallace Steven Society  en  een voorliefde voor Japanse en Chinese poëzie ontwikkelde. Ze begon in 2000 haar eigen poëzie (voornamelijk in  het Engels) te schrijven.  In 2011 creëerde zij haar blog Poetry and Art. Na een interview in Delft op Zondag  in 2013 heeft zij haar werk op diverse  podia voorgedragen. Haar eerste gedichtenbundel  The Song of the River werd in  2004 door Helionaut Publication, Verenigde Staten, gepubliceerd, waarop in 2013 in eigen beheer Beyond the Threshold volgde. Meerdere van haar gedichten zijn in 2014 opgenomen in de Amerikaanse Anthologie Time’s Essence.  Haar  Nederlandse gedichtenbundel Eb en Vloed, een samenspel van woorden met de Belgische dichter Jef Lenaerts,  is recent uitgegeven.