FACETO FACE

Expositie 13 januari 2019 tot 17 februari 2019 Kadmium door Kadmium

Joncquil beschouwt elke expositie als een zelfstandig afgerond geheel. Tegelijkertijd kunnen zij worden opgevat als een onderdeel van een serie in zijn voortdurend narratief. Eerdere tentoonstellingen behandelden zowel het einde, (the End is not for sale, Haarlem 2012 ) als het begin van het ontstaan. (AAP ZWAAN MAAN, Ronse 2017)

De opening van zijn expositie valt in januari, de maand van Janus, de Romeinse tweekoppige god die zowel terugblikt als vooruit kijkt. Passend in het spel van schijn en zijn, mythen en symbolen, brengt hij bij Kadmium nieuw en bestaand werk samen in een totaal installatie onder de noemer FACETO FACE.

Gebruik makend van verschillende disciplines, zoals schilderkunst, fotografie, video en sculptuur, combineert hij zijn werk op zo’n manier dat er een veelvoud aan betekenissen en interpretaties ontstaat. Hij bevraagt zijn rol als kunstenaar, als mens, maar ook het functioneren van de kunstwereld. Dit klinkt theoretisch, maar zodra het publiek de expositie ziet, wordt het duidelijk dat bepaalde elementen zich herhalen, verdubbelen, spiegelen om in verschillende contexten nieuwe verbanden aan te gaan.

Schilderijen in grote en kleine formaten, opgebouwd uit donkere tinten, waaruit fabeldieren, uilen, roofvogels en andere wezens zich losmaken uit de achtergrond. Magische werelden vol motieven. Soms terug te vinden als tastbaar object in de ruimte of in een film: voorwerpen verschijnen en verdwijnen, veelal in paren. Symmetrie en verdubbeling zijn nadrukkelijk aanwezig, evenals absurdisme en het clowneske.

Het liefst zou hij vijf exact dezelfde tentoonstellingen tegelijkertijd op vijf totaal verschillende plekken maken. Dit typeert zijn mentaliteit. Het laten waaien van de geest, ontregelen, interesse in taal en spel, ze zijn allemaal onderdeel van zijn onderzoek en werkwijze, resulterend in intrigerende tentoonstellingen.

De werken van Joncquil zijn opgenomen in diverse binnen- en buitenlandse privé- en bedrijfscollecties, tevens in musea zoals Teylers Museum Haarlem en Museum Voorlinden Wassenaar.

De tentoonstelling bij Kadmium, samengesteld door Jaco van der Vaart, wordt begeleid door een publicatie. De opening op zondag 13 januari (15 uur) wordt verricht door kunsthistoricus Ingrid van Santen.