Filosofie en Religie

Cursus 22 mei 2018 20:00 Podium door Prinsenkwartier

Derde deel 2de kwartaal 2018

De beide eerste delen zijn met veel enthousiasme door zo’n 40 personen gevolgd. In een enkel geval was de opkomst zelfs het dubbele. Voor het derde deel is de deelnemers gevraagd namen te noemen van favoriete sprekers. Daar is zoveel mogelijk aan tegemoet gekomen. Dat gaf de volgende lijst:

dinsdag 22-mei: Lena Maria Scheen “God in China”

Langs een drukke autoweg in Shanghai brandt een groep oude vrouwen een hoge stapel offergeld. Ze komen twee keer per maand naar deze plek uit protest tegen de afbraak van een tempel. Twee jaar lang volgt Lena Scheen de groep voor haar nieuwe boek over de gevolgen van de ingrijpende stadsvernieuwing in Shanghai. De relatie die zij opbouwt met haar ‘informanten’ leren haar net zoveel over hen als over zichzelf.

Wil je jezelf beter leren begrijpen? Doe dan vooral onderzoek naar een cultuur die zo ver mogelijk van je afstaat. Dat is de stelling van deze lezing. Aan de hand van anekdotes en persoonlijke ervaringen zal Lena vertellen hoe het wonen en werken in een ander land en het onderzoek doen naar een andere cultuur, je vooral meer leert over je eigen cultuur.

Bio:
Lena Scheen woont in China waar zij lesgeeft op New York University Shanghai. Ze heeft Sinologie gestudeerd in Leiden, Taiwan en China en is de auteur van Shanghai Literary Imaginings: A City in Transformation.

dinsdag 29 mei: Jan Brouwer “Bestaat vrije wil?”
dinsdag 5 juni: Paul van der Velde “Hindoeisme en boedisme”
dinsdag 12 juni: Vinod Bhagwandin “God en het hogere”
dinsdag 19 juni: Jac Hielema “God en vrije wil”
dinsdag 26 juni: slot

Data en kosten
6 bijeenkomsten en 5 gastsprekers op 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni 2018. Er is ruimte voor maximaal 40 cursisten. Met jouw bijdrage worden de onkosten gedekt. Wij vragen 7,50 per bijeenkomst, en 40,- voor het derde deel. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar jose.zeldenthuis@prinsenkwartier.nl.

Filosofie en religie

Is God wel wat wij er ons altijd bij hebben voorgesteld? Waarop mikken wij met dat felbegeerde geluk? Hoe doe je dat eigenlijk, samenleven? En niet in de laatste plaats: wat betekenen de antwoorden op onze vragen voor de opgaven van alledag?

Cursus & lezingenreeks: Filosofie & Religie

Jan Brouwer en Hubertus Bahorie

Religie krijgt de laatste jaren een nieuwe plaats in onze samenleving. Vele kleine kerkgenootschappen zijn in opkomst en de nieuwkomers naar ons land brengen ook hun eigen godsdiensten mee. Een aantal grote noodlijdende religies wordt vervangen door een breed scala aan nieuwe levensbeschouwelijke impulsen. De vraag is nu wat het geheel van deze nieuwe impulsen, deze transitie, ons kan brengen. Hierbij spelen de diepere opgaven van het dagelijks leven een leidende rol. De nieuwe cursus filosofie probeert te zoeken naar antwoorden. Dat doen we via drie thema’s.

God en schepping: Na religie werpt de wetenschap een nieuw licht op de schepping. Bovendien brengt de nieuwe technologie de bestaande schepping in een versnelling. Hoe reageren de diverse religies op deze ontwikkeling?