G/OUD

Workshop 25 mei 2019 15:30 Agathaplein door externe organisatie

Het is verbazingwekkend wat je met tijd, creativiteit en kunde voor elkaar kunt krijgen als je moet werken met beperkte middelen. Neem de kleuren die je tot je beschikking hebt als schilder in de Gouden Eeuw. Er waren ongeveer achttien pigmenten die je kon gebruiken, bijna onmogelijk om iets mee te doen zou je tegenwoordig denken. Maar toch behoren schilderijen uit de Gouden Eeuw tot de meest gewaardeerde kunstobjecten die we kennen.

Hoe anders is de tijd waarin wij leven. Alles is meteen beschikbaar, bijna zonder restricties. Door de massaproductie zijn de prijzen laag. We kunnen altijd iets nieuws kopen en het oude weggooien. Het gevolg is een groeiende berg ‘afval’.

Laserbeest wil met deze installatie de vraag opwerpen welke plaats tijd, creativiteit en kunde in onze samenleving innemen. Kunnen we dingen slimmer produceren? Wat kunnen we met al dat afval? Door producten te repareren, opnieuw te gebruiken, nieuwe manieren van productie en gebruik te vinden zijn er minder grondstoffen nodig. Daar is tijd, creativiteit en kunde voor nodig.

In dit project hebben we restmateriaal als uitgangspunt genomen. Oud is het nieuwe goud! Materiaal waar we anders niets mee zouden doen. Het zou op de afvalberg belanden. We hebben de tijd genomen om de materialen om te vormen tot pixels van een schilderij. Achttien kleuren hebben we gebruikt om dit schilderij op te bouwen. Zie jij welk schilderij dit is? Dit schilderij bouwen we samen – creativiteit is typisch teamwerk. Doe je mee?