In gesprek over INterieur – EXterieur – VIER plaatsbepalingen

Lezing 16 september 2015 Kadmium door Kadmium

Gesprek door Bert van Meggelen

Hoe ingrijpend is een verhuizing? Wat fluistert het oude kloostergebouw aan het Agathaplein ons allemaal toe? De expositie INterieur – EXterieur – VIER plaatsbepalingen kijkt zowel naar binnen als naar buiten, naar heden en verleden. Coby Brinkers, curator van deze tentoonstelling, heeft vier kunstenaars benaderd om dit te onderzoeken.

Mark de Weijer reageert ter plekke op het Prinsenkwartier met een wandbekleding van papier. De handgeschepte vellen, afkomstig van een Veluwse watermolen, worden met dunne lagen aquarelverf op kleur gebracht. Samen vormen ze een pad op de muur.

Janneke Kornet achterhaalde de geschiedenis van drie generaties vrouwen in het Prinsenhof. Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, hun dochter Emilia van Nassau die met een vijandelijke prins trouwde en haar dochters, de Prinsessen van Portugal. Hoe was het leven van deze vrouwen?

Trudy Kunkeler herroept de moed van zeventiende-eeuwse zeevaarders die met hele grove kaarten de verte invoeren. Haar Maritieme Landschap van keramiek oogt als een telkens herhaalde peiling van lengte, breedte, diepte en hoogte.

Tenslotte wordt de movie ‘Rainbow Station’ van Daan Roosegaarde, een projectie op de 125 jaar oude kapconstructie van het Centraal Station in Amsterdam getoond. Daarbij gebruikt hij de hypermoderne liquid crystal-techniek van de Universiteit van Leiden. Het feeërieke kleurenspectrum ontvouwt zich – even – op de grens van dag en nacht.