Jamsessie

Expositie 24 oktober 2021 tot 05 december 2021 Kadmium door Kadmium

Met hun werken doen Yaïr Callender (1987) en Matthias Grothus (1982) in een grote gezamenlijke installatie een beroep op de nieuwsgierigheid en het voorstellingsvermogen van de kijkers.

Matthias Grothus woont in Den Haag en heeft zijn atelier in Zaandam. Hij maakt sculpturen en installaties die geheel hun eigen gang lijken te gaan en hun eigen karakter hebben. Zij bestaan vaak uit hergebruikte materialen, mechanismen en soms ook elektronica. Matthias studeerde sculptuur aan de AKI in Enschede, heeft tentoongesteld in Nederland en Duitsland en hij is een gevraagd deskundige op het gebied van geluidstechniek in onder meer Zwitserland en Duitsland, een deskundigheid die hij ook veel heeft gebruikt in zijn eigen werk. Momenteel is het voor hem zelfs een uitdaging werken te maken die géén geluid geven.

Yaïr Callender woont in Delft en heeft zijn atelier in Den Haag. In zijn installaties nodigt hij de kijker uit met hem mee te gaan naar de geheimen van de wereld en de ideeën die zij teweeg brengen. Zijn materialen zijn verschillend: hout, metaal, gips en gevonden voorwerpen. Yaïr studeerde aan de Haagse Koninklijke Academie, was assistent van onder meer David Bade, had een residency in Suriname, had meerdere tentoonstellingen in Nederland en nam dit jaar nog deel aan een tentoonstelling in Arnhem. Hij heeft op uitnodiging vooral veel tijdelijke monumentale werken gemaakt op verschillende locaties bij uiteenlopende tentoonstellingen en evenementen.

De beide kunstenaars kenden elkaar aanvankelijk niet. Toch zijn zij op initiatief van Kadmium de uitdaging aangegaan om samen een soort visuele jamsessie van hun werk voor Kadmium te maken.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die iets laat zien over de ontstaansgeschiedenis van de tentoonstelling. De opening op zondag 24 oktober (15 uur) wordt verricht door kunsthistoricus en curator van de tentoonstelling Bertus Pieters.