Live@PK De Thuiskomst

Muziek 21 april 2022 20:30 Podium door Prinsenkwartier

Duo De Thuiskomst is een bijzonder muzikaal duo dat wordt gevormd door Quirine van Hoek, viool en Ellen Zijm, accordeon. Tijdens hun concerten wordt je meegenomen naar bijvoorbeeld de Vroege Barok, Spanje met een vleugje Tango of Oost-Europa. Laat je verrassen door de schitterende combinatie van viool en accordeon en het virtuoze en ontroerende spel van dit duo.

Hun eerste CD ‘De Thuiskomst in the early Baroque’ werd door de Luister beoordeeld met 4 sterren.

Ellen Zijm

Ellen Zijm (1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZ conservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde.

Ellen bracht verschillende werken in première, waaronder het solostuk ‘April’, van Iulius Popa (juni 2010, Calgary (Canada), jan 2011 Radio 4) en de ‘Drei Aphorismen’, van Mareike Lenz, voor accordeon met strijkkwartet en klarinet (feb 2012, Deventer).

Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen.

Ook was zij meerdere malen te horen op Radio 4.

Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio en Stracc.

Quirine van Hoek

Quirine van Hoek, geboren in 1986 in Hengelo, begon op haar 6e jaar met vioollessen aan de Hengelose muziekschool bij Akke Wiersma. Vanaf 200o studeerde ze aan de ‘Van Zweden School of Music’, het Koninklijk Conservatorium en het Utrechts Conservatorium bij o.a. Ilona Sie Dhian Ho en Chris Duindam.

In 2009 sloot ze haar Bachelor studie succesvol af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam waar ze tevens barokvioollessen volgde bij Antoinette Lohmann. In juni 2011 behaalde ze aan ditzelfde conservatorium haar Master examen dat werd beoordeeld met een 10.

Masterclasses volgde ze bij o.a. Mauricio Fuks, Jaap van Zweden, Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Kees Hulsmann en Yayoi Toda. Bij het Prinses Christina Concours behaalde ze in 2005 in de regio Oost de 1e prijs en publieksprijs.

Quirine was gedurende 4 jaar primarius van het Graziakwartet waarmee ze vele concerten verzorgde en in de zomer van 2009 een maand studeerde aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet. Sinds 2014 maakt ze deel uit van het Leupold Trio, een trio met Wouter Mijnders, cello en en Sören Leupold, chitarone.

Ze soleerde met verschillende orkesten en remplaceerde in orkesten als de Radio KamerFilharmonie, Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Ze werkt tevens samen met actrice Anita Poolman waarmee ze onder andere met de bijzondere voorstelling over de tweede wereldoorlog, “We moeten vluchten”,  langs basisscholen gaat.

Quirine richt zich momenteel vooral op het spelen in kleinere ensembles op zowel moderne viool als barokviool. Ze is vast kernlid van het barokensemble Camerata Delft en van Combattimento, waar ze geregeld de taak als concertmeester of solist op zich neemt.