Live@PK – Trifid

Evenement 26 mei 2018 18:30 Agathaplein door Prinsenkwartier

‘Trifid’ is Latijn voor ‘gesplitst in drie delen’, wat welbeschouwd een vreemde naam is voor dit trio, want de muziek klinkt alles behalve gesplitst. De keuze voor de naam Trifid heeft dan ook meer te maken met de verwijzing naar ‘Trifid Nebula’, een kleurrijke nevel in de ruimte, opgelicht door een systeem van drie sterren.

Het kan omschreven worden als een energieveld in het universum, waarin volop ontwikkeling is en die de geboorteplaats vormt van nieuwe sterren. Het is een zeldzame combinatie van drie neveltypes die de bewegingen van nieuw gevormde sterren onthult. De muziek van Trifid is een unieke samensmelting  van accordeon, vibrafoon en contrabas.

De unieke combinatie van deze instrumenten is ongebruikelijk en zorgt dan ook voor een heel nieuwe klankenstelsel. Eigen composities vormen de basis waarin de drie solisten zich als heldere nieuwe sterren manifesteren.

Deze gloedvolle musici creëren samen een geluid dat niet eenduidig te vatten is in genre- of stijltyperingen, maar dat misschien het beste omschreven kan worden als een levendige, avontuurlijke en intieme ervaring, waarbinnen vanuit lyriek en sereniteit mysterieuze energievelden ontstaan.

Vincent Houdijk 

Vibraphonist Vincent Houdijk (NL) staat bekend om zijn gevoel voor melodie, harmonie en swing. In 2016 werd hij door de Nederlandse jazzprogrammeurs verkozen tot ‘meest veelbelovend jazztalent van Nederland’. Vincent werkte met oa. Ravi Coltrane, Sean Jones, Ivo Janssen, Eric Vloeimans en orkesten als het Residentieorkest en het Metropole Orkest. Zijn stijl kan gekarakteriseerd worden als een fusie van jazz met sterke persoonlijke en hedendaagse elementen uit alle werelddelen. Houdijk zet een solide en diepe sound neer met een energieke en inspirerende performance, waarmee hij laat blijken dat hij de tijdgeest begrijpt en tevens zijn publiek daarmee emotioneel raakt.

Rik Cornelissen 

Accordeonist Rik Cornelissen (NL) wordt gezien als een ambassadeur van zijn instrument en laat zich door jazz, tango en klassieke muziek inspireren. Hij werkte o.a. samen met Bert van den Brink, Ramon Valle, Juan Pablo Dobal en het Radio Filharmonisch Strijkkwartet. Met open geest componeert en creëert hij nieuwe stukken die tussen stijlen laveren en de veelzijdigheid van de accordeon laten zien. Rik’s spel is subtiel, communicatief, verfijnd en hij weet de dynamische en tonale mogelijkheden van zijn instrument moeiteloos naar zijn hand te zetten.

Maciej Domaradzki

Bassist Maciej Domaradzki (P) begon zijn carrière aanvankelijk als klassiek geschoold trompettist, maar schakelde over op bas tijdens zijn studies in Polen, Oostenrijk en Nederland. Hij werkte onder meer samen met Mark Murphy, Paul Stark, Jasper Blom en Ben van Gelder. Met het Sebastiaan van Bavel Trio won hij een Edison Award, waarbij zijn spel vergeleken werd met dat van Scott LeFaro. Hij onderscheidt zichzelf dankzij zijn diepe en fluwelen sound.