Mino Grazioli

Expositie 08 mei 2016

Mino Graziolihttp://prinsenkwartier.nl/wp-admin/post.php?post=1155&action=edit
Gigantisme in het uiterste kleine
Mino is op zijn  dertiende begonnen met het maken van modellen. Al zeer snel werden het landschappen. De platte vlak was al gauw niets voor hem en is begonnen met het maken van decors in dozen. Al snel was hij in staat om meer elementen in de gecreëerde ruimte te passen. Vervolgens ontmoette hij Fred Jessup, die hem een techniek heeft geleerd welke de mogelijkheid biedt een grotere diepte te suggereren in een beperkte ruimte. De techniek werkt met meerdere verdwijnpunten en is ontwikkeld door de monniken in de 11 tot de 15de eeuw. De monniken werkten in het platte vlak. Hij gebruikt de zelfde techniek in drie dimensies. Daardoor ontstaan er ongewone kijkrichtingen en zorgt hij er voor dat gewone plaatsen vreemd worden: illusies van diepte, gebaseerd op meerdere verdwijnpunten en een gebrek aan respect voor de regels van verkleining lopen door elkaar in zijn miniaturen.
In de jaren tachtig werd zijn passie een roeping en hij wint in 1989 de Femina award – een Europese wedstrijd voor miniaturen . Hij wordt sindsdien erkend als een van de zeldzame specialisten op dit gebied.

“Vanaf het allereerste begin, werd ik aangetrokken door scènes en plaatsen uit het verleden in verband met de herinneringen aan mijn kindertijd. Ik ben zeer geïnteresseerd in de films uit de jaren veertig en vijftig, waar de decors vaak gebruik maken van de illusies van diepte. In 1985 kwam ik in Parijs en begon te werken als een miniaturist decorateur in de reclame (foto’s, bioscoop). Ik heb elf jaar in deze omgeving gewerkt. Die zorgde ervoor dat ik kon werken voor een aantal musea (het Arsenaal, het Europees Museum van de Prehistorie, het Museum van Kunst en Folk) en voor de theaters. De technieken die door de jaren heen werden geleerd zijn te vinden in mijn werk.
Een miniatuur is een verhaal en een verhaal vertellen wil zeggen dat men zichzelf vragen gaat stellen. Het komt zelfs voor dat ik me in mijn miniatuur bevind. Aan u te dromen.”