Nationale museumweek

Lezing 25 april 2015 tot 26 april 2015 14:00 Podium door TOP Delft

Museumweek

Museumgasten kunnen deelnemen aan een rondleiding over het Gouden Klooster of een rondleiding over de Gouden Kaart in Prinsenkwartier. Het tweede weekend, 25 en 26 april, kunnen bezoekers hun kennis verbreden bij verschillende gouden lezingen. Wat dacht je van een speciaal voor Nationale Museumweek samengestelde lezing over het leven en het wetenschappelijk onderzoek van Anthonie van Leeuwenhoek? Deelname aan alle activiteiten gedurende Nationale Museumweek is gratis.

Uiteraard zijn ook kinderen de hele week van harte welkom. Na het verhaal op zaal ‘Een Gouden boekenkist’ kunnen kinderen zelf het stripverhaal van Hugo de Groot inkleuren. Willen de jonge bezoekers liever ‘ons echte goud’ mee naar huis nemen? Dan kunnen ze een eigen minimuseum kijkkoffer bouwen. Deze is speciaal voor nationale museumweek gemaakt en zal na deze week in de museumwinkel te koop zijn. Alle kinderactiviteiten zijn tijdens deze gouden museumweek gratis, dus ook de kijkkoffer.Zaterdag 25 april 2015

Delft op de Kaert – Stedentrots in de Gouden Eeuw

Lezing door David de Haan, conservator Kunstcollecties Museum Prinsenhof Delft

van 13.00 uur tot 13.45 uur  en van 15.00 uur tot 15.45 uur

Locatie: Debatzaal, Prinsenkwartier

In 2015 is het 340 jaar geleden dat de Delftse oud-burgemeester en stadshistoricus Dirck van Bleyswijck van het stadsbestuur de opdracht krijgt om een nieuwe stadsplattegrond van Delft te maken. De Kaert Figuratief is de belangrijkste 17de-eeuwse stadsplattegrond van Delft en een hoogtepunt in de Nederlandse cartografie.

De Kaert Figuratief is meer dan alleen een stadsplattegrond; het toont de monumenten die nu nog steeds het Delftse stadsgezicht bepalen. Dit prestigeproject uit de 17de eeuw symboliseert de trots van de stad en dient ter promotie van Delft tot ver buiten de stadsgrenzen.

In het nieuwe Prinsenkwartier is momenteel een tijdelijke tentoonstelling ingericht rondom deze Kaert Figuratief. Tijdens de lezing zal dieper worden ingegaan op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de kaart en de betekenis ervan voor Delft.

Zondag 26 april 2015
Dierckens Kleiner dan een Zandkorrel – Gouden Ontdekkingen door Anthonie van Leeuwenhoek

Lezing door Ria van der Meer, doctorandus Cultuurwetenschappen

van 13.00 uur tot 13.45 uur
Locatie: Debatzaal, Prinsenkwartier

Anthonie van Leeuwenhoek neemt onder de wetenschappers van de zeventiende en achttiende eeuw een heel eigen plaats in. Zonder veel opleiding ontwikkelt hij zich tot een groot wetenschapper die door middel van praktisch onderzoek opzienbarende ontdekkingen doet. Wie de door hem ontwikkelde microscopen ziet, verbaast zich erover dat hij met deze ogenschijnlijk eenvoudige apparaatjes tot zulke verbazende resultaten komt.

Al tijdens zijn leven worden Van Leeuwenhoeks wetenschappelijke kwaliteiten erkend. Als niet-academicus wordt hij zelfs benoemd tot lid van de Royal Society in Londen.

Van Leeuwenhoek wordt geboren in Delft en brengt daar het grootste deel van zijn lange leven door. Op de leeftijd van ruim 90 jaar overlijdt hij en wordt hij begraven in de Oude Kerk van Delft waar een bijzondere grafzerk en een waardig monument aan hem herinnert.

Zondag 26 april 2015
Microscopen van Zilver, Goud en Koper – Anthonie van Leeuwenhoek en zijn Kleine Dieren.

Lezing door dr. Lesley A. Robertson FSB, Afdeling Biotechnologie, TU Delft

van 14.00 uur tot 14.45 uur
Locatie: Debatzaal, Prinsenkwartier

De microscopen die worden gemaakt en gebruikt door Anthonie van Leeuwenhoek zijn veel eenvoudiger dan de microscopen die worden gebruikt door andere onderzoekers uit zijn tijd. Van Leeuwenhoek is echter degene die een aantal van de belangwekkendste biologische ontdekkingen

doet van de late 17de en vroege 18de eeuw, waaronder zijn kleine dierckens, die wij heden ten dage micro-organismen noemen.

Tijdens deze lezing worden – met behulp van foto’s en korte filmpjes gemaakt met replica-microscopen – een aantal van Van Leeuwenhoeks ontdekkingen getoond. Tevens wordt er gekeken naar wat er na zijn dood is gebeurd met zijn (naar schatting) 500 microscopen en lenzen.