Panorama Nederland en Panorama Delft

Evenement 17 mei 2019 tot 19 mei 2019 16:00 Podium door Prinsenkwartier

Panorama Nederland toont een optimistisch toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het laat zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst.

Rond deze tentoonstelling organiseren de Gemeente Delft, DelftDesign, TOP Delft en het Prinsenkwartier een aantal aansprekende activiteiten:

Vrijdag 17 mei 16.00 uur – 17.00 uur
Meet-UP Panorama Nederland & Panorama Delft 2040
Panorama Nederland wordt op vrijdagmiddag geopend en besproken in een Meet-UP met Gé Kleijweg. Hij toont zijn inspirerende visie over de Buytenhouttafel, een initiatief voor een omgevingsvisie Buytenhout.

Dat vormt een mooie start voor Panorama Delft 2040. Want hoe wil jij dat Delft er in 2040 uit ziet? Wij roepen Delftenaren, creatieven, kunstenaars, studenten en scholieren, jonge en oude Delftse Ontwerpers op om hun voorstelling voor Delft in 2040 op een nieuw doek weer te geven; we maken er ons eigen 16 meter lange Delftse Panorama van. Natuurlijk is er tijdens het verbeelden voeding voor de inspiratie.

Wil je meedoen aan deze bijzondere Meet-UP, meld je aan via info@prinsenkwartier.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en Meet-UP Panorama.

Zaterdag 18 mei vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur staat het Panorama Nederland in het teken van de manifestatie Ons Delft, maak de stad!  Partijen uit heel Delft organiseren deze dag activiteiten in het kader van de toekomst van de stad, en nodigen Delftenaren uit zich te laten informeren en inspireren.

Om 15.00 uur zal Daan Zandbelt, de Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, een beeld geven over het doel van het Panorama. Dit inspirerende toekomstbeeld voor Nederland in 2040 vormt een overzicht van alle Nederlandse milieus, van strand tot stad, van weiland tot bos en rivier.

Vervolgens zullen een aantal Delftenaren hun verbeelding laten spreken. Iedereen wordt opgeroepen om de komende maanden mee te werken aan de verbeelding van Delft 2040. Het Panorama Delft 2040 zullen we verder laten groeien en zal na dit weekend verschillenden locaties in de stad aandoen. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

Voor het volledige programma van Ons Delft, maak de stad!, zie delft.nl/onsdelft.

Zondag 19 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur is het Panorama Nederland te bezoeken en kan er worden gewerkt aan het Panorama Delft 2040 in de debatzaal.

Een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Stuk voor stuk opgaven waarvan we allemaal de gevolgen zullen ervaren, in ons landschap en in onze levensstijl.

Het College van Rijksadviseurs schetst met Panorama Nederland een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld. Een Nederland dat voor iedereen uiterst herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders werkt. De verbeelding aan zet, het verlangen als motor.