uitgesteld: Artist in the Spotlight

Expositie 22 maart 2020 tot 14 mei 2020 Kunstsuper door Kunstsuper

De opening van de nieuwe Artist in the Spotlight is afgelast

Leo van der Hout.
Is een autodidact kunstenaar. Hij schildert, tekent, maakt reliëfs en objecten.
“Al vanaf de lagere school ben ik erg geïnteresseerd in kunst en ging toen al regelmatig naar musea en galeries om kunst te kijken. Ik ben een groot bewonderaar van de Stijl groep (met name Mondriaan, Van Doesburg, Rietveld en Huszar) en de Nul groep (met name Schoonhoven en Hendrikse). De objecten en wandreliëfs die ik maak zijn dan ook een mengeling van deze stijlen. Stil zitten is niets voor mij, ik heb altijd de behoefte iets te creëren. Ik zie om mij heen veel dingen die mij inspireren en motiveren. Ik ben altijd op zoek naar materialen die ik kan gebruiken. Bij voorkeur werk ik met materialen die normaliter weggegooid worden.
Als drager voor mijn objecten maak ik bijvoorbeeld gebruik van flessen, kokers waarin single malt whiskyflessen verpakt zijn geweest, wijnflessen die een bijzondere vorm hebben en soms kruiken. Deze bewerk ik met karton, papier en lijm en vervolgens werk ik het geheel af met witte olieverf. Juist witte verf om de vormen in het licht beter tot uitdrukking te laten komen.
Als drager voor mijn reliëfs gebruik ik multiplex, vaak resthout, hierop maak ik een compositie met behulp van karton dat ik geregeld beplak met papier. Ook bij mijn reliëfs maak ik gebruik van witte verf om het spel tussen licht en schaduw beter tot zijn recht te laten komen “.

Jan Willem Hoftijzer
Is industrieel ontwerper, momenteel hoofddocent ‘design sketching’ en onderzoeker van beroep.
“ Ik zie tekenen als een intensieve manier van kijken naar een object of scene, en het zoeken naar de essentie. Andere keren gebruik ik die kennis voor een abstract of verzonnen beeld. Ik wissel dan ook af tussen concreet en imaginair. Ik gebruik hiervoor simpele middelen, meestal monochrome, afhankelijk van wat voorradig is, vaak in een notebook.
Bij het creëren van iets niet-bestaands, wat de essentie vormt van mijn expertise als ontwerper maar ook van het tekenen zelf, heb je de vrijheid om een kleine nieuwe wereld te scheppen. Een met trappetjes of paadjes, of hoekjes in een sereen dorpje of in een vieze stad.
Zo is dat ook bij het tekenen van een bestaande situatie: je onderzoekt het plaatje als het ware. Zoals John Ruskin (1819 – 1900) al aangaf is tekenen ‘a means of connecting with the world’. Maar vooral is tekenen voor mij een geweldige manier om jezelf te oefenen in het uitbeelden of verbeelden van wat dan ook.