opening Imaginaire portretten

Expositie 30 november 2019 15:00 expo door Prinsenkwartier

Feestelijke opening van de expositie van Marieke Thiescheffer op de eerste verdieping van het Prinsenkwartier.

“Op de kunstacademie leer je dat het belangrijk is om je als kunstenaar te onderscheiden. Kunst maken is niet alleen een ambacht. Het is ook een zoektocht naar wie je bent en wat je inspiratiebronnen zijn.” Die zoektocht leidde tot indrukwekkende series geschilderde portretten en tekeningen die tijdens de expositie te zien zijn.

Op deze kleurrijke expositie van tekeningen en schilderijen is goed te zien hoe Marieke zich in de loop der jaren als kunstenaar heeft ontwikkeld. De veelzijdigheid in haar werk kenmerkt zich door soms heel realistische portretten met expressieve uitdrukkingen, maar ook abstracte, onherkenbare hoofden. De gelaatsuitdrukkingen zijn geïnspireerd op werk van F.X. Messerschmidt (1736-1783). In haar olieverf schilderijen laat zij een bijzonder kleurgebruik zien, waarbij gebruik is gemaakt van de transparante werking van olieverf en het schilderen in lagen.

Ze tekent van oude jeugdfoto’s gezichten na, waarin je fragmenten van de omgeving ziet. De fijne detailleringen in haar tekeningen zijn een plezier om naar te kijken. Ook de natuur is een grote inspiratiebron. Plantenvormen als de hertshoornvarens, vogels, kwallen, eencellige en vormen uit de nanowereld herkennen we in de  hoofdvormen. Tijdschriften, boeken en krantenfoto’s inspireren haar tot het maken van fantasierijke  tekeningen, waarbij zij foto’s bestudeert en als een collage bij elkaar voegt. Het gezicht van een jongen met een kapsel van een vogelstaart is daar een voorbeeld van.

Als laatste kunnen haar muzikale schetsen niet onvermeld blijven: intuïtieve tekeningen op muziek gemaakt tijdens concerten en in kleur uitgewerkt.

Marieke geeft ook teken en schilderlessen op scholen, bij de VAK en in haar eigen atelier, zie  de website mthiescheffer.nl