Politiek en Filosofie: Jan Brouwer

Cursus 23 oktober 2018 20:00 Podium door TOP Delft

Thema: Referenda en andere democratische mogelijkheden

Inleiding

Zij die politiek actief zijn, en daarbij denken we aan veel meer betrokkenen dan raadsleden, wethouders, kamerleden en ministers. Elke burger kan politiek actief zijn, en vele zijn dit ook. Het zijn mensen die daadkracht tonen, die een richting in willen slaan. Niet alleen voor hun eigen welbevinden, maar van anderen: individuen en groepen. Het politieke is een richtinggevende daadkracht tonen, steun daarvoor te verzamelen en zo je doelen te realiseren. Met één belangrijke kanttekening. In deze dadendrang is het ook de bedoeling mensen gemeenschappelijkheid te laten ervaren.  Zodat de samenleving die verandert wel het thuis voor een ieder blijft of in ieder geval wordt. Kan de filosofie hier aan bijdragen?

In deze cursus willen beter leren begrijpen wat de politiek doet en niet doet. Moet het zo, zou het anders kunnen? En vooral kunnen we er zelf wat aan doen?

Referenda en andere democratische mogelijkheden.

Het raadgevend referendum staat onder zware druk. D66 die jaren gevochten heeft voor het referendum: raadgevend en beslissend lijkt de handdoek in de ring te gooien. Terecht? Waar gaat de discussie over deze en andere democratische mogelijkheden echt over? Over zeggenschap; over onderling vertrouwen, ook in politici; over leren omgaan met nieuws, nepnieuws, de snelheid en hoeveelheid van de informatievoorziening etc..? En zijn er geen alternatieve systemen?

Voor het volledige programma kijk hier: Programma Politiek en Filosofie 2018

Spreker

Jan Brouwer

Kosten

De 11 lezingen kosten in z’n geheel €60. Er is plaats voor maximaal 50 personen. (het is ook mogelijk om losse lezing bij te wonen voor €7,50)

Data

De cursus begint op 2 oktober en eindigt op 18 december 2018. De aanvangstijd is 20:00 uur, met uitzondering van 4 december. Dan is het 19:30 uur.

Overzicht aankomende cursussen:

04-12-2018
Zijn we allemaal politici? – Sandra Kensen

11-12-2018
Proeftuin Italie – Arthur Weststeijn

18-12-2018
Afsluiting en discussie – Hubertus Bahorie

Aanmelding

Aanmelding via info@prinsenkwartier.nl en betaling op NL24RABO 0300 0138 33 tnv Coöperatieve Prinsenkwartier.