Sprekend PK #8

Evenement 11 november 2021 20:30 Podium door Prinsenkwartier

Stof eraf. Gas erop. Elke tweede donderdag van de maand komt de Nederlandse taal met briesende paardenkrachten tot leven tijdens Sprekend PK in het Prinsenkwartier. Zelfs tijdens het coroniale tijdperk vliegen zinnige woorden en gebaren je 90 minuten lang liefdevol en gedesinfecteerd om de oren.

Een avond over de Nederlandse Gebarentaal en de dovencultuur.  Tobias de Ronde laat ons het belang, de waarde en de rijkdom zien en ervaren van deze taal. Eyeopeners gegarandeerd.

Tobias de Ronde is doof en docent Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan de Hogeschool Utrecht. Voor opleidingscentrum TYD biedt hij, samen met zijn compagnons, cursussen en trainingen NGT aan. De Ronde deed een masteronderzoek naar jongerentaal in NGT. Hij vervulde de hoofdrol in de 2doc-documentaire ‘Doof kind’, geregisseerd door zijn vader Alex de Ronde. “De documentaire laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen en andersom.” In de openhartige documentaire blikken vader, zoon en broer terug op Tobias’ jeugd.
De Ronde: “Mijn droom is een wereld zonder communicatieobstakels. Een wereld waarin doven en (slecht) horende mensen met elkaar communiceren.”

Het verhaal van de Nederlandse Gebarentaal is boeiend, soms bijzonder aangrijpend en bovenal een verhaal met toekomst. En ten onrechte bij velen nog onbekend. Bent u benieuwd naar hoe de NGT is ontstaan, hoe de taal werkt, hoe woorden en zinnen worden gemaakt én welke communicatieobstakels dove en slechthorende mensen ook nu nog ervaren? Dan is dit een uitgelezen moment je kennis bij te spijkeren. En tegelijk ook te genieten van het moois dat de NGT te bieden heeft.