Sprekend PK #9

Evenement 10 maart 2022 20:30 Podium door Prinsenkwartier

Stof eraf. Gas erop. Elke tweede donderdag van de maand komt de Nederlandse taal met briesende paardenkrachten tot leven tijdens Sprekend PK in het @Prinsenkwartier. Zelfs tijdens het coroniale tijdperk vliegen zinnige woorden en gebaren je 90 minuten lang liefdevol en gedesinfecteerd om de oren.

Aan een taal spreekt niets vanzelf: dat is de centrale gedachte van deze avond. Vreemde talen zijn altijd vreemder dan je denkt. Vreemder dan wat je op school hebt geleerd, vreemder dan je kunt verzinnen.

Hoezo? Nou, de meeste talen hebben geen werkwoord ‘hebben’. De meeste mensen gebruiken bij het schrijven geen alfabet. In sommige talen mogen leenwoorden wel binnenkomen, maar niet inburgeren. Dialect spreken bij officiële gelegenheden is bij ons ongepast, maar elders juist de norm.

Het vreemde zit hem dus niet alleen in de talen zelf, maar ook in de ‘taalcultuur’, de maatschappelijke normen rondom taal. En dat geldt allebei bij ons evenzeer als elders. Ook het Nederlands is een vreemde taal.

Gaston Dorren is schrijver en talenkenner. Zijn bekendste boeken zijn Lingua (over Europa) en Babel (over de hele wereld). Allebei zijn ze verschenen in 12 tot 15 talen, van Noors tot Galicisch en van Arabisch tot Vietnamees. Babel werd bekroond met de jaarlijkse Taalboekenprijs van Genootschap Onze Taal en het Algemeen Nederlands Verbond.

Komend voorjaar verschijnt Dorrens boek ‘Leer in 7 dagen 7 talen lezen”. Want al zijn alle talen vreemd, de talen van Friesland, Scandinavië en ‘Latijns-Europa’ zijn voor ons niet zo héél vreemd. En dus kunnen we ze, echt waar, in korte tijd leren lezen. Aan het eind van de avond geeft Dorren daarvan een kort voorproefje.

De lezing van Gaston wordt afgewisseld met liedjes van Bernard Wubbels. Bernard begon in zijn studententijd al met het schrijven van liedjes.

Rond 1990 deed hij een paar keer mee met het Groninger Liedjesfestival, waar hij twee keer tweede werd én de publieksprijs won.
In 1996 verhuisde hij naar Den Haag en geeft de laatste jaren vooral huiskameroptredens en schrijft liedjes voor speciale gelegenheden.
Bernard schrijft en zingt humoristische liedjes in de stijl van Joop Visser en drs. P. en begeleidt zichzelf op gitaar.