Stadsexpedities Agathafestival

Evenement 25 mei 2019 12:00 Agathaplein

Delft is altijd in verandering. De stad groeit, ademt, verslijt en bouwt weer op, past zich aan, gaat mee met de stroom of bepaald zijn eigen koers. Het Prinsenkwartier met Delft Design en TOP nodigt je uit op één van de vier expedities vanuit de vier windstreken van Delft die ieder een ander licht laten schijnen op de stad.

Ga mee op expeditie en afhankelijk van je keuze ontdek je een weerbarstig, innovatief, koesterend, verbonden, uitdijend, creatief en omarmend Delft. Vertrek om 12.00 uur bij het Prinsenkwartier. Deelname is gratis, een ticket boeken is verplicht want vol=vol bij 20 deelnemers per tocht. Voor vervoer naar de vertrekpunten wordt gezorgd behalve bij de fietstocht. Deelnemers wordt gevraagd op de fiets te komen of aan te geven dat er een fiets beschikbaar moet worden gesteld.

Aan de deelnemers van deze activiteit vragen we goed te kijken en te luisteren onderweg om belangrijke tips voor het Panorama Delft te verzamelen. Na afloop worden de ervaringen gedeeld in de debatzaal of de tuin bij het Agatha festival. Iedereen kan het toekomst beeld voor Delft 2040 op het doek voor het Panorama Delft 2040 aanvullen. Om meer over het Panorama te weten te komen is iedereen van harte welkom op zaterdag 18 mei om het Panorama Nederland te bezoeken in de debatzaal van het Prinsenkwartier. De zaal is van 11 tot 17 uur open. Er zijn allerlei presentaties naast en om het panorama te horen en te zien.

Meer informatie via www.prinsenkwartier.nl

De vier expedities zijn:

1). DE STADSRAND duurzaam wonen aan de rand van Delft
Bestaat de grens tussen Delft en Rijswijk nog wel? Of ontwikkelt er zich een gebied met een geheel nieuwe eigen identiteit. Op deze expeditie ontdek je hoe de stad zich heeft ontwikkeld door er steeds een stukje land erbij te pakken, als jaarringen van een boom. De laatst jaarring, Rijswijk Buiten, moet zich ontwikkelen tot de meest duurzame wijk van Nederland. Ga mee op expeditie en pel al fietsend de jaarringen van Delft af.
1 Ticket de Stadsrand is hier te boeken

2). DE ONGEDEELDE STAD
De spoorzone-ontwikkeling moet van Delft weer een ongedeelde stad maken. Maar uit welke delen bestaat Delft eigenlijk? Op deze expeditie leer je het stukje Delft kennen met de meeste inwoners maar tegelijk het minst bekend is. Ontdek deze andere kant van Delft via een bezoek aan een aantal bijzondere initiatieven. Initiatieven die mensen bij elkaar brengen en onderdeel maken van de samenleving. Ga mee op expeditie door de naoorlogse wijken en denk mee over hoe een ongedeelde stad zou kunnen zijn en hoe die stad er uit kan zien.
2. Ticket De ongedeelde stad is hier te boeken

3). DE NATUUR INCLUSIEVE STAD
Nog geen tien minuten fietsen en je bent op bijzonder boerenland. Dit is het land van Jan en Mieke Duijndam van Hoeve Biesland, een boerderij van de toekomst, duurzaam, biologisch-dynamisch. Deze stadsexpeditie laat je zien hoe dicht het platteland met de stad kan vergroeien en bij elkaar kan horen. Een goede natuur inclusieve verbinding van stad en buitengebied is de opgave waar we voor staan. Het gaat om de toekomst van de stad met de klimaat verandering en de nodige energie transitie. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingen. Samenwerkingen zoals aan de Buytenhout tafel. Gé Kleijweg neemt je mee in de aanpak van de Buytenhout tafel waar op een hele nieuwe manier een omgevingsvisie wordt ontwikkeld met de gebruikers van het gebied. De grote opdracht hierbij is bijdragen aan een gezonde stad, verkoeling te verzorgen, duurzaam voedsel te produceren, diversiteit in natuur te scheppen en ook ruimte voor ontspanning te maken.
3. Ticket De natuur inclusieve stad is hier te boeken

4). DE TOEKOMSTIGE STAD De Schieoevers
De Schieoevers liggen voor het oprapen. Althans zo kijken plannenmakers en stad-verdichters naar het authentieke stukje maakindustrie zo dicht bij de binnenstad. Het is een gebied van grote hallen en ruwe kade, met een keur aan bedrijvigheid: Prysmian maakt kabels, De koperen Kat bier, Houtwerk Delft meubels en Guldenberg racing, raceklare bolides. Aan de andere kant liggen onder andere Lijm en Cultuur, de Campus met de Hammenpoort boerderij en een speeldernis tuin. Kan dit gebied getransformeerd worden tot een woongebied met behoud van dit maakkarakter? Oordeel zelf en ga mee op stadsexpeditie langs de Schieoevers.
4. Ticket De toekomstige stad is hier te boeken