winnaar bijzonder object

Expositie 04 december 2016 tot 01 januari 2017 door Prinsenkwartier

Uitslag Prijsvraag: Een Bijzonder Object voor het Prinsenkwartier.

Het Prinsenkwartier aan het Agathaplein in Delft is een bruisend centrum waar kunst, kennis, techniek en innovatie samen komen in één prachtig pand.  Het Prinsenkwartier is  een broedplaats van activiteiten, experimenten en projecten in de stad. Maar dat is zeker niet bekend bij elke Delftenaar. Daar moet verandering in komen. Met de prijsvraag heeft het bestuur van het Prinsenkwartierde Delftse creatievelingen  uitgedaagd een Bijzonder Object voor aan de gevel van het prachtige gebouw te ontwerpen.

De winnaar mag het ontwerp ook maken.

De nieuwe Delftse burgemeester, Mevrouw Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, heeft op zondag 4 december  om 14.30 uur de uitslag van de prijsvraag bekend gemaakt en de winnaar Arjen Spreeuwers van SPR. Architectuurstudio uit Delft,  de cheque ter waarde van € 2000,- voor de realisatie uitgereikt  in  het Prinsenkwartier. Daarmee heeft zij ook de expositie van de inzendingen in de hal van het Prinsenkwartier geopend. Daar is ook te zien wie er hebben meegedaan, dat was tot het moment van de onthulling van de winnaar niet bekend.

De  jury heeft uit 12 inzendingen die volledig en op tijd waren ingediend zorgvuldig bekeken en een top vijf geselecteerd, op alfabetische volgorde de motto’s; De Koorddanservan Arjen Spreeuwers, Open Up van Remy Bogaert, Prins Zonderland van Frederiks & van der Nat, Tensegrity van Rick Abelen en Voorwaarts van Pat Houkes.

Prins Zonderland is gemaakt door Frederiks & van der Nat en heeft een eervolle vermelding gekregen vanwege de raadselachtige verleiding die het uitstraalt. Voor het beoogde doel is het te anekdotisch.

De Koorddanser is de unanieme winnaar  met de stap naar de stad. De boog geeft een gevoel van beweging en het verwijst mooi naar de ingang die niet onder de hijsbalk zit.

De jury bestond uit de volgende betrokken Delftenaren:

  • de heer Jan Bartels, directeur van Theater De Veste,
  • Mevrouw Jeanne Dekkers, architect
  • de heer Wytze Patijn , Stadsbouwmeester,
  • Mevrouw Martine Muller , Bestuurslid Stichting 38cc,
  • de heer Menno Rubbens, bestuurslid Stichting Prinsenkwartier, tevens voorzitter van de Jury

Het Prinsenkwartier is verheugd over de kwaliteit van de inzendingen. Het resultaat laat zien dat je met relatief weinig middelen een concept kunt presenteren.

In het algemeen wil de jury opmerken dat een ruimer budget voor de realisatie wenselijk is. Hier wordt zichtbaar dat het ook gaat om ondernemerschap van de ontwerpers/kunstenaars. Er is veel respect voor de inzenders omdat met weinig middelen toch wel realistische inzendingen zijn gemaakt.

De werkgroep financiën en de werkgroep gebouw van het Prinsenkwartier gaan de realisatie ondersteunen. De winnaar is er van overtuigd het beoogde beeld te kunnen realiseren.

Lees hier het juryrapport

Hoe Delfts wil je het hebben!